Старомаяківська сільська рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Через війну Україна переживає безпрецедентну кількість гуманітарних надзвичайних станів. Мільйони людей потребують термінової допомоги у сфері ментального здоров'я. Кожен другий українець почувається емоційно гірше, ніж три роки тому.

Дата: 21.02.2024 08:16
Кількість переглядів: 51

Фото без опису

В Україні до надання психологічної допомоги почали залучати лікарів первинної ланки, зокрема — сімейних. Адже сімейний лікар є найближчим до пацієнта медиком, і звертатись до нього простіше та комфортніше.

Фізичне та ментальне здоров’я - це єдине ціле!

Сімейний лікар - є саме тим спеціалістом, який допоможе розібратись у причині поганого самопочуття та надасть рекомендації для покращення не лише фізичного, а й ментального здоров’я.

На сьогодні, сімейні лікарі вже пройшли навчання за програмою ВООЗ mhGAP, що дозволяє їм виявляти проблеми з ментальним здоров'ям та підтримувати пацієнтів, які відчувають прояви стресу, депресії, безсоння тощо. А за необхідності — скеровувати їх до профільних фахівців.

З метою перевірки роботи сімейних лікарів регіональна координаторка з Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?» Анна Велічко, відвідала КНП Овідіопольської селищної ради «Овідіопольський центр первинної медико-санітарної допомоги».

В ході візиту обговорено наступні теми:

-як працює послуга з ментального здоровʼя;

-з якими скаргами звертаються пацєнти та яка допомога їм надається.

Не оминули увагою і проблему професійного вигорання самих медпрацівників обговорили, які можуть бути дієві кроки, щоб попередити відповідні прояви.

Обговорили спільно з керівництвом закладу та лікарями найдієвіші методи впровадження програми ментального здоров'я "Ти як?" у громаді.

Слід зазначити, що саме практична робота з пацієнтами за напрямком ментального здоров’я може дати дієвий результат на відміну від звичного інформування.

У Овідіопольському центрі первинної медико-санітарної допомоги, 97% сімейних лікарів пройшли навчання за програмою mhGAP і успішно використовують свої знання під час роботи з пацієнтами.

Велика подяка за сумлінну працю нашим незламним лікарям!

⚕️Впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» за ініціативою Олена Зеленська забезпечує Координаційний центр КМУ / Mental Health UA у співпраці з Міністерство охорони здоров'я України експертного партнерства та підтримки World Health Organization Ukraine.

#тияк

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь