Старомаяківська сільська рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Як вберегтися від аферистів: поради від експертів у межах кампанії #ШайхрайГудбай

Дата: 11.07.2023 16:18
Кількість переглядів: 70

Фото без опису

Після початку повномасштабної війни рівень платіжного шахрайства в Україні зріс на 8%, а сума збитків через дії зловмисників за минулий рік сягнула 481 млн гривень. Це на 46% більше, ніж у 2021 році. 

Найпопулярнішим методом шахрайства з платіжними картками залишається соціальна інженерія. Тобто шахраї користуються тривогою і стресом громадян у скрутний час та вивідують паролі чи дані карток. Тому важливо, щоб якнайбільше українців знали правила безпеки під час безготівкових розрахунків та розуміли, яку інформацію потрібно тримати у секреті.

У межах Всеукраїнської інформаційної кампанії з платіжної безпеки #ШахрайГудбай від Нацбанку та Кіберполіції експерти підготували поради, які допоможуть не потрапити на гачок до шахраїв. 

Ніколи не розголошуйте:

  • тризначний номер на звороті картки;
  • пін-код до картки;
  • коди банків та мобільних операторів;
  • паролі до інтернет-банкінгу, електронної пошти, акаунтів у соціальних мережах, облікових записів Gmail/iCloud, Apple ID.

Банк телефоном може запитати лише перші 6 та останні 4 цифри платіжної картки. А щоб отримати кошти на рахунок, вам достатньо повідомити 16-значний номер картки. Якщо людина запитує будь-які інші дані, швидше за все, перед вами шахрай. 

Якщо ви все-таки випадково повідомили свої дані:

  • Негайно заблокуйте картки, рахунки та доступ до інтернет-банкінгу. Для цього зателефонуйте на гарячу лінію банку. 
  • Напишіть заяву до Кіберполіції за цим посиланням або повідомте про ваш випадок за номером телефону — 0 800 505 170.

Більше корисної інформації про безпечну поведінку при безготівкових розрахунках та в мережі шукайте на вебсторінці кампанії: https://promo.bank.gov.ua/stopfraud/

Національний банк проводить Всеукраїнську інформаційну кампанію з платіжної безпеки #ШахрайГудбай разом із Департаментом кіберполіції Національної поліції України, а також за підтримки Проєкту USAID «Реформування фінансового сектору».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь