Старомаяківська сільська рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

8 штурмових бригад «Гвардії наступу» мають стати у стрій вже 1 квітня

Дата: 24.02.2023 14:47
Кількість переглядів: 64

👮‍♂️8 штурмових бригад «Гвардії наступу», створених на основі підрозділів Нацгвардії, поліції та ДПСУ, мають стати у стрій вже 1 квітня. Їхнім завданням є посилення Сил оборони для звільнення окупованих територій України.

❓Навіщо для цього створювати нові підрозділи, якщо можна було збільшити кількість мобілізованих, якими будуть їхні функції та чим забезпечать нові підрозділи – відповіді на ці питання в інтерв’ю з прес-офіцером оперативної бригади «Червона калина» майором Миколою Ковалем.

❓– Система МВС створює бригади «Гвардії наступу», навіщо? Адже можна просто збільшити мобілізацію до тих же підрозділів ЗСУ?

– Це не мобілізація, це добровільний набір вмотивованих людей, які самі приходять і записуються до наших лав. Наші штурмові підрозділи створюються не з нуля. Вони формуються на базі вже існуючих військових частин, що воювали та мають великий бойовий досвід. Усі ці підрозділи з першого ж дня повномасштабного вторгнення РФ, брали участь у боях за звільнення України. Зараз вони збільшуються і стають бригадами. Приміром, наша бригада «Червона калина» створилася на базі Калинівського полку Нацгвардії (колись це був спецпідрозділ «Ягуар»). З початку війни, з 2014 року, частина успішно виконувала завдання на передовій (боях за Слов’янськ, Дебальцеве), з 24 лютого 2022 року – обороні Києва, в подальшому – у боях на Сході України.

❓– Яка буде спеціалізація підрозділів?

– Усі штурмові бригади будуть виконувати тільки бойові завдання: звільняти територію і нищити ворога. Конкретніші завдання будуть ставитися по факту.

❓– Це будуть лише піхотні підрозділи? Техніка, артилерія та усе необхідне забезпечуватиметься ЗСУ?

– У нас буде усе своє – танки, артилерія та реактивна артилерія.

❓– Усе це (зокрема, танки) будуть вже з нових поставок зброї?

– Цього ще не знаємо. Оснащення 100% буде новітнє. Будуть оснащувати усі 8 бригад, в тому числі й нашу «Червону калину» новітньою технікою і озброєнням. Будемо виконувати такі завдання, для яких однозначно, повинні мати усе нове, що прийде на озброєння.

Наша бригада звільнила Київщину, а з червня ми вирушили на схід і тримали Сєвєродонецьк, потім Лисичанськ, звільняли Білогорівку – перший населений пункт Луганщини, з якого погнали ворога.

❓– Тобто, вели з ворогом вуличні бої?

– Так. І саме на базі частин з великим бойовим досвідом, створюються штурмові бригади. Підготовка усіх добровольців, що приходитимуть до нас триватиме (в залежності від обраної спеціальності) місяць і більше. З ними працюватимуть досвідчені українські та закордонні інструктори на базі навчальних центрів Нацгвардії. Для досвідчених бійців це буде ще більше удосконалення своїх вмінь і навиків, робота над помилками. Тож підготовці і злагодженості наших новобранців надаватиметься особливої ваги. Після місяця – півтора вже можна буде висуватися для виконання відповідних завдань.

❓– Як до вас можуть потрапити одесити і мешканці нашої області, ви ж не на Одещині базуєтесь? Потрібно звертатися у військкомати?

– Ні, не в військкомати. Ми базуємося у Вінницькій області, а звертатися потрібно у ЦНАПи. Є два варіанти для усіх, хто хоче до нас потрапити: подати заявку на сайті Гвардії наступу http://storm.mvs.gov.ua / або звернутися у свій місцевий ЦНАП (Центр адміністративних послуг) і подати свої дані.

https://oda.od.gov.ua/v-ukrayini-startuvala-naczionalna…

Консультації можна отримати на гарячій лінії: 0800 100020. Ми ці усі дані отримуємо, обробляємо і потім починається оформлення людини на службу.

❓– А чому не у військкомати потрібно звертатися?

– Аби не виникло плутанини, усе це робимо саме таким чином – подаємо заявку через ЦНАП чи через сайт.

❓– Щодо забезпечення усім необхідним: починаючи від шкарпеток і закінчуючи шоломами і приладами нічного бачення, яким воно є?

– Усе це є, бо не можуть створювати бригаду, у якої не буде усього необхідного. До нас люди йдуть і бачать, що забезпечення налагоджене. У нас в бригаді форма не оливкова а інша, новітня. Усі літні і зимові комплекти є. У нас є усе: тактичні рукавиці, шарфи, балаклави, шапки, спальники. У нас і раніше не було проблем з формою і забезпеченням усім необхідним, а зараз – тим більше.

❓– Люди, які зараз зголошуються до вас, на фронт потраплять десь через 1,5 – 2 місяці…

– Раніше немає сенсу людей туди посилати, бо вони мають вміти стріляти, воювати, пройти злагодження підрозділів, аби в подальшому найефективніше і найбезпечніше проявили себе на полі бою. Також вони повинні вміти надавати першу домедичну допомогу, аби втрати були якомога меншими.

Ми свідомі того, якщо добре і якісно не навчимо, не підготуємо наших новобранців, то втратимо й наших досвідчених, загартованих у боях військових. Адже набираємо бригаду, яка буде виконувати дуже серйозні завдання.

Будемо готувати не лише піхотинців, а й артилеристів, розвідників та інших. В тому числі і підрозділи забезпечення, які здійснюватимуть підвіз боєприпасів, ремонт техніки. Конкретна спеціальність визначатиметься при живому спілкуванні, після того як людина пройде медичну комісію, висловить свої побажання, а ми дізнаємося їхні фахові можливості і навики. Що ця людина вміє, що знає, яку має фізичну підготовку. Дехто у сорок років сильніший і витриваліший, ніж 25-літній юнак. Усе це дуже індивідуально.

Після цього визначатимемо, на які посади та чи інша людина претендує, і на яке навчання її скеровувати. Якщо піхотинці вивчають штурм, зачистку територій, будівель, населених пунктів, медицину, то їм для цього достатньо 1 – 1,5 місяця. А для танкістів, артилеристів термін підготовки має бути більшим. Усе залежить від подальшої специфіки служби.

Як структура МВС, під час військового стану, ми підпорядковуємося командуванню Збройних Сил України. Люди, які самі йдуть до нас можуть не мати жодного досвіду, ми усьому їх навчимо. Вони повинні мати – мотивацію і бажання гнати ворога з України.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь