Старомаяківська сільська рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чесна конкуренція та доступна система торгів мають бути ключовим принципами системи державних закупівель

Дата: 05.01.2023 14:03
Кількість переглядів: 82

Постанова Кабінету Міністрів України №1495 від 30 грудня 2022 року змінює правила проведення публічних закупівель.

Ключова зміна полягає у можливості для замовника проводити торги з аукціоном, чи без нього. Таким чином, Уряд адаптує електронну систему закупівель Prozorro під умови воєнного часу.

За даними Міністерства економіки України, впродовж року 66% торгів мали лише 1 пропозицію, на кінець року ця цифра сягнула 88%. Такі результати свідчать як про гальмування економічного розвитку країни в цілому, так і публічних закупівель.

Система торгів без аукціону на цьому етапі дозволяє створити вищу конкуренцію та посилити підготовчий процес до першого етапу участі у торгах. За новими правилами, учасники мають приходити на торги зі зваженою та вирахованою остаточною ціновою пропозицією. Тобто ціновий фактор залишається ключовим при виборі виконавця. Такий підхід фактично є сталою практикою та стандартом на проектах, що фінансуються міжнародними фінансовими організаціями, такими як ЄБРР, ЄІБ та Світовий банк.

До того ж, Постановою внесено зміни у правила проведення торгів у системі проведення електронних торгів тільки на 6 місяців.

Нововведення відповідає Директиві 2014/24/ЄС від 26 лютого 2014 року, в якій йдеться про те, що застосування аукціону під час проведення процедур державних закупівель є опціональним. Міжнародні фінансові інституції, зокрема Світовий банк, розробили та передали Міністерству економіки України рекомендації щодо змін правил для проведення публічних закупівель. Імплементація цих правил на постійній основі дозволить залучити на ринок міжнародний бізнес та більше інтегрувати Україну в світову економіку.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь