Старомаяківська сільська рада
Одеська область, Березівський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ДАЛА СТАРТ РЕФОРМІ ЗРОШЕННЯ В УКРАЇНІ: УХВАЛЕНО ЗАКОН ПРО ОБ’ЄДНАННЯ ВОДОКОРИСТУВАЧІВ №5202-Д

Дата: 21.02.2022 11:06
Кількість переглядів: 233

Фото без опису

Верховна Рада України ухвалила закон про об’єднання водокористувачів. «За» проголосували 279 народних депутатів України.

Цей закон дає старт іригаційній реформі, яка є логічним продовженням земельної реформи, і відкриває нові можливості для агросектору України.

Про це повідомив Міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко.

Фото без опису

«Цим законом парламентарі заклали основи реформування меліоративної галузі України, без якого б уже найближчими роками про ефективне ощадливе зрошення можна було б забути. Відтепер усі водокористувачі мають змогу гуртуватися в юридично зареєстровані об’єднання, брати на баланс об’єкти зрошувальних систем та управляти ними через колективні рішення, де голос кожного водокористувача буде важливий», – зазначив Міністр.

Саме така форма управління галуззю, як переконаний Роман Лещенко, зможе вивести її із занепаду.

«Зрошувальні системи повинні бути в управлінні тих, хто безпосередньо від них залежить. Це аграрії, землекористувачі та землевласники і точно не чиновник в Києві чи навіть в області», – додав він.

За словами Міністра, за час незалежності зрошувальні площі щороку стрімко скорочувалися і з 2,3 млн у 1990 році залишилося лише 550 тис. у 2021-му. Серед причин – і розкрадання обладнання насосних станцій, і високі тарифи за полив, і відсутність державних коштів на відновлення зрошувальної інфраструктури.

«Саме тому для порятунку галузі було напрацьовано в законопроекті децентралізовані механізми управління меліорацією в Україні. Без жодних перебільшень, цей закон є наріжним каменем не лише подальшого розвитку сільського господарства, а й реагування на кліматичні зміни, збереження ґрунтів та енергоощадливість у с/г виробництві», – наголосив Роман Лещенко.

Над цим питанням працювали державні органи, міжнародні партнери, експерти, профільні асоціації аграріїв та парламентарі, додав він.

«Далі – нелегкий процес реалізації, але головне вже зроблено! Іригаційна реформа є логічним продовження земельної реформи. Вітаю агросектор із новими можливостями», – резюмував Роман Лещенко.

Фото без опису

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь